Kontakt   |   Søg 

  Offshore vindsektoren - forskning
  Offshore Supply
  Substitution af materialer offshore
  Rekruttering og profilering
  Koordinering af offshore uddannelser
  Hvad er Energi på havet    Nyheder    Aktiviteter    Presserum 
Intranet Sign in    
Presseomtale
Tilmeld nyhedsbrev
Nyheder

Fik succes med plast i offshoreindustrien

Tilbage

22-09-2011

Vink Plast er blot et eksempel blandt flere på velykket produktudvikling med henblik på at supplere traditionelle materialer i offshoreindustrien med plastkompositter.

Vink Plast er en af de virksomheder, som understøtter delprojektet Substitution af materialer offshore. Det er således lykkedes at få succes med at erstatte stålwireskiver med plastwireskiver på eksempelvis borerigge. Vink Plast har med deres wireskiver i plast understreget muligheden for at substituere materialer i offshoreindustrien.

Tilbage i 1998 fik plastvirksomheden Vink Plast en stor opgave fra en norsk kunde, som producerer borerigge til brug i Nordsøen. Vinks udfordring var at finde et alternativt materiale til en række stålwireskiver i et boretårn for bl.a. at minimere rustdannelser på wireskiven, undgå smøring, reducere rotationsvægten for dermed at beskytte såvel wirer, elektriske/hydrauliske kabler og slanger i systemet og i sidste instans undgå så mange driftsstop og dermed opnå en bedre totaløkonomi.

Vink løste kundens problem og valgte en skive i stål med en række segmenter af Nylantron GSM, som enkeltvis blev monteret hele vejen rundt om skiven. Kunden fik dermed en løsning, der levede op til kravene og var markant lettere end skiver i rent stål, ligesom løsningen yderligere havde følgende klare fordele:

  • Forlængelse af wirens levetid
  • 40-60 % vægtreduktion – mindre rotationsvægt at accelerere op og ned samt mindre vægt at løfte
  • Ingen korrosion på wireskiven
  • Leveres som specialfremstillede eller i standard dimensioner
  • Kortere leveringstider end specialfremstillede stålwireskiver
  • Kan leveres med Veritas godkendelse og FEM analyse

Vinks kunde blev så tilfreds med sine nye wireskiver, at de ikke alene fortsat er i drift – men også gav anledning til at få fremstillet to nye skiveoplæg til helt nye borerigge.

”Generelt set er der mange muligheder for substitution med plast i offshore industrien, da der trods løbende vedligehold i det barske havmiljø altid opstår rust igen og igen såvel indenfor som udenfor på en rig”, siger delprojektleder Bente Nedergaard Christensen fra Plast Center Danmark, som deltager i Energi på havet med delprojektet Substitution af materialer Offshore.

Vink Plast er en del af verdens største netværk af plastleverandører til bygge-, ventilations og energiindustrien.