Kontakt   |   Søg 

  Offshore vindsektoren - forskning
  Offshore Supply
  Substitution af materialer offshore
  Rekruttering og profilering
  Koordinering af offshore uddannelser
  Hvad er Energi på havet    Nyheder    Aktiviteter    Presserum 
Intranet Sign in    
Presseomtale
Tilmeld nyhedsbrev
Nyheder

Tre års arbejde med Energi på havet er slut

Tilbage

01-03-2013

Godt 125 deltagere var med til at gøre status over arbejdet i udviklingsprojektet Energi på havet, da der blev sat punktum for projektet ved en konference 27. februar.

Nye arbejdspladser er skabt, virksomheder er hjulpet i gang. Nye produkter er sat i produktion, og uddannelsesinstitutionerne har været på charmeoffensiv over for unge for at få dem til at satse på en karriere i offshoreindustrien.

Der har været sat rigtig mange initiativer i gang. Det treårige udviklingsprojekt Energi på havet har haft som formål at styrke beskæftigelsen i offshoreindustrien i Syddanmark og synliggøre uddannelses- og karrieremuligheder i en branche, som mangler arbejdskraft. Men med udgangen af februar er projektet slut.
 
I den treårige projektperiode er der skabt omkring 6000 nye arbejdspladser i offshoreindustrien, og selvom fremgangen ikke alene kan tilskrives Energi på havet, har projektet været en succes.
 
”Jeg mener til fulde, Energi på havet har levet op til de forventninger, vi har haft til projektet. Der er kommet fokus på mulighederne i offshoreindustrien, og der er genereret en masse nye ideer til, hvordan branchen kan styrkes”, konstaterer Esbjergs borgmester Johnny Søtrup, som har fulgt Energi på havet siden starten i 2010.
 
Energi på havet blev afsluttet med en konference 27. februar i Esbjerg, hvor deltagere fra projektet fortalte om de mange forskellige initiativer, der er skabt undervejs. Der er eksempelvis udviklet nye produkter i slagfast og vejrbestandigt plastmateriale til afløsning af produkter i stål – det sparer operatørerne for mange penge til transport og vedligehold. 
 
Fokus på karrieremuligheder
Derudover er der gjort en stor indsats for at styrke uddannelsesmulighederne og synliggøre job- og karrieremuligheder, og Aalborg Universitet kunne på konferencen berette, hvordan antallet af ansøgere til offshorerelaterede uddannelser er steget i projektperioden. Endelig er flere virksomheder begyndt at eksportere deres viden og produkter – en udvikling, som glæder Offshore Center Danmark, der har taget initiativ til Energi på havet.
 
 
”Jeg tror, at offshoreindustrien kommer til at ses meget mere på eksportmarkederne fremover. Hvor 20 procent af de etablerede leverandører for 10 år siden var eksporterende, gælder det i dag for 60 procent. Samtidigt er branchen gået fra en omsætningsandel på lidt over 20 procent i eksportomsætning  til over 55 procent. Internationalisering er virkelig kommet på dagsordenen i branchen”, konstaterede direktør Peter Blach, Offshore Center Danmark i sin tale på afslutningskonferencen.
 
”Jeg tror også på en stadig udvikling af branchen generelt.  Det kræver solid fokus her i Danmark på hele infrastrukturen omkring uddannelser, rekruttering, innovativ udvikling i små og mellemstore virksomheder, viderebringelse og udvikling af visioner fra de store virksomheder i branchen samt endeligt Offshore Center Danmarks spidskompetencer: netværk, vidensdeling og udviklingsprojekter.”
 
Udvikling for 36 millioner kroner
EU's regionalfond og Syddansk Vækstforum har finansieret de 36 millioner kroner, Energi på havet har kostet. Over 500 personer har bidraget med arbejde og rådgivning, og over 100 virksomheder har medvirket til at antallet af arbejdspladser er steget med 6000 på tre år. Alligevel konstateret borgmester Johnny Søtrup, at det er de negative historier, som kommer i medierne.
 
”Det er et paradoks, at når eksempelvis Vestas fyrer 200-300 mand, så dækkes det intensivt i alle medier, men når vi i Esbjerg skaber i tusindvis af nye arbejdspladser, så får det stort set ingen omtale. Men Energi på havet har i hvert fald sat fokus på det positive fænomen”, siger Søtrup.
 
Energi på havet blev iværksat 1. marts 2010 og har over 3 år engageret flere end 500 personer fra 100 virksomheder, myndigheder og uddannelsesinstitutioner. Med projektets afslutning 27. februar 2013 opdateres www.energipaahavet.dk ikke længere.